Hoe schoon je jouw Mac op?

Hoe schoon je jouw Mac op?
Als je je Mac al enige tijd gebruikt, kan hij trager worden. Ongemerkt loopt je schijf vol met ongebruikte bestanden, waardoor je Mac snelheid verliest. Het opschonen van je Mac helpt in dat geval. Hier leggen we uit wat je kunt doen om je Apple desktop of MacBook op te schonen. Zo loopt je oude vertrouwde Mac weer als nieuw.

Apple Mac opschonen
Je kunt je iMac, Apple desktop of MacBook opruimen door verschillende dingen te doen. Dus pak een kop koffie of thee, want het is tijd voor een grote schoonmaak. We behandelen de volgende tips:

Tip 1. Verwijder overbodige apps: Als je apps hebt die je niet meer gebruikt, haal ze dan weg. Zo maak je opslagruimte op je computer vrij.

Tip 2. Verwijder downloads: Als je downloads hebt die je niet meer nodig hebt, verwijder ze dan. Dit zal ook helpen om opslagruimte op je computer vrij te maken.

Tip 3. Leeg de prullenbak: Door de prullenbak te legen verwijder je alle bestanden en mappen die je van je computer hebt verwijderd. Dit helpt om nog meer opslagruimte op je computer vrij te maken.

Tip 4. Leeg het cachegeheugen: De cache is een plaats waar je computer tijdelijke bestanden en gegevens opslaat. Na verloop van tijd kan deze cache vol raken en je computer vertragen.

Verwijder onnodige apps
Als je bent zoals de meeste mensen, heb je een heleboel programma’s op je Mac staan die je nooit gebruikt. Ze nemen kostbare ruimte in op je harde schijf en kunnen je computer vertragen. Het is dus tijd om ze weg te doen!

– Klik in het Dock op de Finder.
– Kies nu in de linkernavigatie voor Apps of Programma’s.
– Zoek in dit venster naar apps die je niet meer gebruikt.
– Verwijder deze apps door het icoon naar de Prullenmand in het Dock te slepen.

Verwijder downloads
Je kunt eenvoudig instellen hoe vaak de tijdelijke downloadmap van je Mac moet worden geleegd. Standaard wordt hij elke keer geleegd als je je Mac opnieuw opstart, maar je kunt dit veranderen in het Systeemvoorkeurenpaneel Beveiliging & Privacy.

– Open Safari.
– Klik in de menubalk bovenin het scherm op Safari en dan op Voorkeuren.
– Kies het tabblad Algemeen.
– Kies bij de optie Wis downloadlijst hoe vaak de map automatisch geleegd mag worden.

Leeg het cache geheugen
Als je een website bezoekt, slaat je webbrowser bepaalde informatie van die site op je Mac op in wat de “browsercache” wordt genoemd. Het doel van de cache is om je browsersnelheid te verbeteren door je toegang te geven tot eerder gedownloade bronnen zonder ze bij elk bezoek aan een website opnieuw te hoeven downloaden. Na verloop van tijd kan de cache echter opgeblazen worden en gevuld worden met verouderde of onnodige bestanden. Dit kan leiden tot tragere surfsnelheden en zelfs conflicten met sommige websites. Daarom is het over het algemeen een goed idee om je browsercache zo nu en dan te wissen.

– Open Safari.
– Klik in de menubalk bovenin het scherm op Safari en dan op Voorkeuren.
– Kies het tabblad privacy.
– Klik op Beheer websitegegevens.
– Klik nu op Verwijder alles en Verwijder nu.

Je cachegeheugen is nu geleegd. Zodra je weer gaat surfen worden de tijdelijke bestanden weer opgeslagen. Het is dus slim om ze af en toe te verwijderen. Door deze bestanden te verwijderen kun je je computer sneller en soepeler laten werken.

Leeg de Prullenmand
Om het bestand of de app daadwerkelijk te verwijderen, moet je de Prullenbak legen. Klik daarvoor op de knop Prullenbak legen in het Dock. Je wordt gevraagd te bevestigen dat je alle items in de Prullenbak wilt verwijderen. Zodra je bevestigt, worden de bestanden en apps definitief van je computer verwijderd.

– Klik in het Dock op het pictogram van de Prullenmand.
– Klik op Leeg in het venster dat nu verschijnt en kies dan Leeg prullenmand.

Lees ook

Verkoop uw MacBook, iMac of Mac mini aan GeldvoormijnMac

Als u overweegt om uw oude Mac te verkopen, dan bent u bij GeldvoormijnMac aan het juiste adres. MacRepair is als reparatiebedrijf voor MacBooks en iMacs uitgegroeid tot een refurbisher...

Hoe installeer je de nieuwste macOS updates?

macOS-updates verbeteren de stabiliteit, beveiliging en prestaties van je Mac. Het is dus belangrijk dat je de nieuwste updates installeert. Dit voorkomt ook dat apps plotseling niet meer werken. Hier...

Time Machine back-up maken van je Mac

Een back-up maken van je Mac met Time Machine is eenvoudig en gemakkelijk. Time Machine is een ingebouwde back-upfunctie van je Mac die automatisch een back-up maakt van je hele...