De beste lifehacks voor je Mac

We weten allemaal dat Macs behoorlijk geweldig zijn uit de doos. Maar wist je dat er een heleboel verborgen functies en trucs zijn die je Apple computer nog geweldiger kunnen maken? Hier zijn een paar van de beste tips en trucs voor je Mac, of je nu een nieuwe gebruiker bent of een oude fan.

Gebruik speciale karakters als é en ö
Als je een Mac gebruikt, kun je gemakkelijk speciale tekens aan je e-mails en teksten toevoegen door de lettertoets ingedrukt te houden. Als je bijvoorbeeld de toets e ingedrukt houdt, verschijnen alle speciale tekens met een e. En als je de toetsen i, o en u ingedrukt houdt, gebeurt hetzelfde met die letters.

​Maak berekeningen met Spotlight
Als je een Mac gebruikt, kun je Spotlight gebruiken om snel wiskundige vragen op te lossen of valuta om te rekenen. Open gewoon Spotlight door op de Command-toets en de Spatiebalk te drukken, en typ dan je vraag in. Je kunt bijvoorbeeld “78+56” typen om snel het antwoord op dat wiskundeprobleem te zien. Of, als je een reis naar Amerika plant en wilt weten hoeveel dingen in euro’s zullen kosten, kun je “100 USD” in Spotlight typen en het toont je de omrekeningskoers.

Gebruik het euroteken €
Het euroteken op een Mac kan een beetje verborgen zijn. Maar met de juiste toetscombinatie verschijnt het in een mum van tijd op het scherm. Je hoeft alleen maar op optie en het cijfer 2 te drukken. Daar verschijnt €. Maar wat als je het euroteken niet ziet? Zorg dat je toetsenbord is ingesteld op Nederlands. Klik linksboven op het Apple-logo en open Systeemvoorkeuren. Klik dan op Toetsenbord en voeg Nederlands toe.

Verander Delete in Backspace, of andersom
Het toetsenbord van de MacBook heeft een Backspace-toets en een Delete-toets. Om snel iets midden in een tekst te verwijderen, houd je de fn-toets ingedrukt terwijl je tekst verwijdert. Deze tip is vooral handig voor iedereen die voor het eerst de sprong naar Apple heeft gemaakt en gewend is aan een toetsenbord met beide toetsen.

Voeg een emoji toe
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Een collega maakt een slechte grap en we weten niet hoe we daarop moeten reageren. Lachen we het weg? Glimlachen we vals? Of blijven we in een ongemakkelijke stilte zitten? Nou, wat mij betreft is de enige logische reactie het toevoegen van een huilende emoji. Het is de perfecte manier om te laten zien dat je niet geamuseerd bent, zonder te hardhandig te zijn. En het is gewoon een leuke manier om je te uiten. Om een emoji toe te voegen, open ik het emoji-toetsenbord door de toetsen Command, Control en Space tegelijk in te drukken. Extra tip: als je op het kleine symbooltje rechtsboven klikt, krijg je meer zoekopties te zien.

Al je geopende programma’s naast elkaar
Als je een fan bent van multitasking, zul je de MacBook geweldig vinden. Met een eenvoudig handgebaar spring je snel van het ene naar het andere programma. Dit is hoe het werkt: Plaats drie vingers naast elkaar op het touchpad en schuif ze omhoog. Zo verschijnen alle geopende programma’s. Vervolgens selecteer je gewoon de app waarnaar je wilt overschakelen. Zo eenvoudig is het!

​Altijd je scherm aanhouden
Als je wel eens hebt geprobeerd een film van je MacBook naar je TV te streamen, om vervolgens te worden onderbroken omdat je computer in de slaapstand ging, dan weet je hoe frustrerend dat kan zijn. Gelukkig is er een super eenvoudige oplossing: Amphetamine. Het is een gratis app die je kunt vinden in de Mac App Store. Eenmaal geïnstalleerd voegt het een nieuw pictogram toe aan je menubalk. Door te klikken op “Start nieuwe sessie” blijft je MacBook voor onbepaalde tijd wakker. Dus geen onderbroken films meer!

Volume in kleinere stappen wijzigen
Als je iemand bent die graag volledige controle heeft over het volume van je Mac, kun je een weinig bekende sneltoets gebruiken om het volume in kleinere stappen aan te passen. Door de toetsen Shift en Option ingedrukt te houden terwijl je de volumetoetsen indrukt, kun je het volume in 4x kleinere stappen veranderen. Deze truc werkt ook voor het aanpassen van de schermhelderheid en de toetsenbordverlichting. Dus als je een manier zoekt om de instellingen van je computer nauwkeuriger te regelen, probeer dan deze sneltoets eens uit.

​Zet 2 programma’s naast elkaar open
Split View is een geweldige manier om twee programma’s naast elkaar te bekijken. Om Split View te gebruiken klik je gewoon op het groene plusteken en houd je het even vast. Het venster wordt geopend op de ene helft van het scherm. Kies dan het programma dat je ernaast wilt openen.

Universeel klembord
Apple heeft een manier gevonden om het delen van links tussen zijn apparaten te vergemakkelijken. Als je nu een link kopieert op je Mac, is die even later beschikbaar onder de plakfunctie op je iPhone. Dit werkt alleen als je bent ingelogd in iCloud en zowel Bluetooth als WiFi hebt ingeschakeld, maar het is een veel eenvoudiger proces dan voorheen.

Deel bestanden via AirDrop
Als je een iPhone en een MacBook hebt, vraag je je misschien af hoe je bestanden tussen de twee apparaten kunt overzetten. AirDrop is een prima manier om dit zonder problemen te doen. Het enige wat je hoeft te doen is de juiste foto’s aanvinken en aangeven dat je via Airdrop wilt delen. De foto’s verschijnen dan automatisch op je MacBook. Houd er rekening mee dat je beide apparaten in de buurt van elkaar moet houden om AirDrop te kunnen gebruiken.

Lees ook

Verkoop uw MacBook, iMac of Mac mini aan GeldvoormijnMac

Als u overweegt om uw oude Mac te verkopen, dan bent u bij GeldvoormijnMac aan het juiste adres. MacRepair is als reparatiebedrijf voor MacBooks en iMacs uitgegroeid tot een refurbisher...

Hoe installeer je de nieuwste macOS updates?

macOS-updates verbeteren de stabiliteit, beveiliging en prestaties van je Mac. Het is dus belangrijk dat je de nieuwste updates installeert. Dit voorkomt ook dat apps plotseling niet meer werken. Hier...

Time Machine back-up maken van je Mac

Een back-up maken van je Mac met Time Machine is eenvoudig en gemakkelijk. Time Machine is een ingebouwde back-upfunctie van je Mac die automatisch een back-up maakt van je hele...